Kuulun niihin ihmisiin, jotka eivät kärsi laisinkaan jetlagista tai pitkistä lennoista. Olen tehnyt kaukomatkoja niin, että hyppään Suomesta illalla koneeseen ja matkustan esimerkiksi 8-12 tuntia, jonka jälkeen olen perillä kohteessa kolme vuorokautta ennen lähtöä kotimatkalle. Monesti saatan vielä ajoittaa paluulennon yölle siten, että kotiudun Suomeen kuuden aikoihin aamulla ja menen siitä suoraan töihin kahdeksaan.

Hullua! Moni on sanonut niin. Olen iloinen siitä, että pystyn nukkumaan lentokoneessa todella hyvin. Yöuni ei ole toki yhtä syvää ja keskeytymätöntä kuin omassa sängyssä, mutta unta kuitenkin. Sen lisäksi pyrin omalla toiminnallani helpottamaan oloa pitkän matkustamisen tuomista rasitteista.

Tässä omat vinkkini pitkän matkan kulkijoille:

  1. Nuku hyvin ja pitkät unet ennen ja jälkeen lentoyön! Huolehdi, että ennen lentoa ei ole univajetta ja toisaalta ensimmäinen yö pitkän lennon jälkeen kannattaa ottaa rauhallisesti ja pyrkiä saamaan pitkät, hyvät yöunet.
  2. Venytä rytmiä aikaeron vaatimaan suuntaan ja käännä omaa kelloasi. Tarkoitan siis seuraavaa: Jos aikaero on vaikka kuusi tuntia siten, että kohteessa kello on 15 kun kotona 21, niin mene aikaisemmin nukkumaan (paikallista aikaa esimerkiksi klo 19) ja vastaavasti herää aikaisemmin.
  3. Käy jumppaamassa ennen ja jälkeen lennon. Pyrin harrastamaan liikuntaa parina päivänä ennen lentoa ja heti lennon jälkeen. Hotelleilla yleensä on kuntosalit ja pelkkä kolmen vartin kuntosalitreeni parantaa oloa melkoisesti. Yleensä fyysinen rasitus itselläni helpottaa myös unen tuloon.
  4. Juo riittävästi ja syö hyvin. Erityisesti lennon aikana kannattaa muistaa juoda muutakin kuin pelkkää viiniä.

Nämä ovat tärkeimmät vinkit pitkän matkan lennoille! Näiden avulla olen pystynyt tekemään pyrähdyksiä ympäri maailmaa sotkematta kokonaan kroppani elämänrytmiä ja kuitenkin nauttimaan täysillä ajasta itse kohteessa!

Hyvää lentomatkaa!